В Узбекистані вздовж Шовкового шляху знайшли втрачені середньовічні міста 

В Узбекистані вздовж Шовкового шляху знайшли втрачені середньовічні міста 

14:17 Жовтень 28, 2024

Історія 0 3 хвилини

Magyar

Залишки середньовічних міст були виявлені узбецькими та американськими археологами в горах на сході Узбекистану. За словами лідера дослідницької групи, яка розкопала руїни двох міст, побудованих на висоті понад 2 тисячі метрів, відкриття може змінити наше уявлення про Шовковий шлях.

Довгий час вважалося, що торгові шляхи обміну товарами між Сходом і Заходом, з’єднували поселення на рівнинах. Однак за допомогою сучасних технологій археологи виявили два високогірні міста, які були закладені на важливому перехресті середньовічного Шовкового шляху.

Одне з міст, Тугунбулак було мегаполісом площею щонайменше 120 гектарів і лежало на висоті понад 2 тисячі метрів над рівнем моря. Сьогодні лише 3 відсотки населення світу живе на висоті вище 2 тисяч метрів, зокрема, в Лхаса в Тибеті, у Мехіко та Куско в Перу.

«Вся історія Центральної Азії може змінитися в результаті цього відкриття», – заявив ВВС Фарход Максюдов, директор Узбецького національного археологічного центру.

Дослідницька група під керівництвом Максюдова та Майкла Фрачетті, археолога з Університету Джорджа Вашингтона в Сент-Луїсі, вважає, що Тугунбулак і менше місто Тасбулак у середні віки (між 8 та 11 століттями, коли територією керувала велика тюркська  династія) були жвавими поселеннями.

Археологи зробили це відкриття за допомогою дронів і приладу дистанційного зондування «лидар».

Цей прилад використовує відбите від землі світло для створення тривимірної карти навколишнього середовища.

Фрачетті і Максюдов опублікували своє дослідження в науковому журналі Nature. Фахівці з археології привітали значення відкриття, яке може допомогти краще зрозуміти спосіб життя та звичаї кочівників.

(hirado.hu)

 

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня